به طور کلی سردخانهها به چهار قسمت اصلی تقسیم میشوند:
در گذشته برای ساخت اتاقک یک سردخانه زیر صفر یا بالای صفر نیاز به ساخت یک سازه بتون آرمه به ضخامت 22 سانتیمتر بود و با استفاده از اندود سیمان از داخل و ایجاد سطحی صاف با دو لایه قیرگونی از داخل و سپس تختهکوبی، عایق حرارتی از جنس پلاستوفوم یا پلی یورتان، قسمتهای مختلف اتاقک شامل سقف، کف و دیوارها را عایق میکردند و با ورق استیل یا گالوانیزه سطح عایق را پوشش میدادند. به این ترتیب یک بازه زمانی چند ماهه برای ساخت اتاقک سردخانه نیاز بود. این روش مدت زمان تحویل پروژه را طولانی می کرد و علاوه بر آن بار مالی زیادی را برای کارفرما ایجاد مینمود. اما امروزه با پیشرفت فناوری و با استفاده از روشهای مهندسی ارزش که شیوهای کارآمد برای شناسایی و حذف هزینههای غیر ضروری، کوتاه کردن زمان اجرا و بهینهسازی طرحها میباشد تولیدکنندگان داخل و خارج کشور را بر آن داشته تا با ساخت ساندویچ پانلهای پیشساخته در دو نوع کشویی و پیچ و مهرهای امکان ساخت یک سردخانه را در زمان کوتاه در کمتر از یک هفته فراهم نمایند. از جمله قابلیتهای این اتاقکها میتوان به خواص ضد رطوبت و ضد زنگزدگی، با تنوع رنگ و قابلیت نصب و دمونتاژ در هر فضا، چگالی بالا (340kg/m3)، مقاوم در مقابل ضربه و صدا، خاصیت ضد باکتری به علت داشتن روکش از جنس PVDF در لایه آخر برای سردخانههای لبنی کشتارگاهها و ... اشاره کرد.
کندانسینگ یونیت یا واحد تقطیر از دو قسمت کندانسور و کمپرسور که بر روی یک شاسی نصب شدهاند تشکیل میشود و چرخه کارکرد آن به این صورت است که گاز فوق داغ با فشار و دمای بالا از کمپرسور خارج شده و وارد کندانسور میشود و گاز داغ پس از ورود به داخل لولههای کویل کندانسور، با کارکرد فنهای کندانسور و عبور هوای محیط از روی لولههای کویل، خنک شده و به مایع تبدیل میشود. ظرفیت این کندانسینگ یونیتها بر اساس چگالی هوای استاندارد (ارتفاع از سطح دریا) در شهرهای مختلف، متفاوت است. البته عوامل دیگری مانند دمای خشک محیط در فصل تابستان و اختلاف دمای خشک هوای ورودی با دمای مبرد تقطیرشونده نیز در ظرفیت کندانسینگ یونیتها تاثیر دارد. لذا انتخاب این دستگاهها در شهرهای مختلف باید طبق نظر مهندس مشاور صورت گیرد.
شیر انبساط در مسیر ورود مبرد به اواپراتور نصب میشود و وظیفه تنظیم جریان مبرد را در مدار بر عهده دارد و به دو شکل در دسترس قرار میگیرد:
الف) شیر انبساط ترموستاتیک: این شیرها با توجه به فرمانی که از طریق قسمت متعادل کننده (اکولایزر) و بالب(Bulb) خود دریافت میکنند مقدار جریان مبرد ورودی به اواپراتور را تنظیم میکنند.
ب) شیر انبساط الکترونیکی: این شیرها دبی مایع مبرد را با دقت زیاد با توجه به دمای مورد نیاز سردخانه کنترل کرده و مانع ورود مایع به کمپرسور میشوند و جایگزین مناسبی به جای شیرهای انبساط ترموستاتیک هستند.
اواپراتور یکی از تجهیزات اصلی سیستم تبرید است که وظیفه تبخیر ماده مبرد را بر عهده دارد و در آن مایع به بخار تبدیل میشود. اواپراتور در اشکال مختلف سقفی و دیواری تولید میشود. سیستم دیفراست آن به این صورت است که کمپرسور و فنهای اواپراتور و کندانسور به طور خودکار خاموش شده و سیستم دیفراست فعال میشود. سیستم دیفراست (ذوب برفک) به دو شکل به صورت هوشمند در مدار قرار میگیرد:
الف) سیستم المنتی
ب) سیستم برفکزدایی چرخه معکوس با گاز داغ
نکته: مقداری مبرد مایع در زمان خاموش شدن سیستم و برفک زدایی در اواپراتور باقی می ماند که با روشن شدن سیستم وارد کمپرسور میشود. در این صورت نصب اکومولاتوردر نزدیکی شیر مکش کمپرسور الزامی است.
الف) در صورتی که مقدار TD کم شود موجب افزایش رطوبت نسبی در سردخانه ها به خصوص در فصل زمستان شده و موجب ایجاد کپک، قارچ، باکتری و فاسد شدن گوشت و محصولات داخل سردخانه دیگر میشود.
ب) در صورتی که مقدار TD زیاد شود موجب تبخیر اضافی و کاهش رطوبت محصول شده و خراب شدن ظاهر و کیفیت محصول را در بر خواهد داشت.