میدانیم معادله اساسی حسابداری عبارت است از: دارایی برابر است با بدهی + سرمایه
دارایی خود به سه گروه تقسیم می شود:
دارایی جاری یا وجه نقد است یا قابلیت نقدشوندگی طی یک سال مالی را دارد. دارایی جاری خود به سطوح حساب زیر تقسیم می شود:
زیر مجموعه های دارایی ثابت عبارتند از:
این دارایی غیردیدنی و ناملموس است زیر مجموعه دارایی های نامشهود عبارت است از :
به سادگی میتوان گفت که سرفصل بدهیها نشان دهنده بدهی شرکت به دیگران است که انواع آن عبارتند از :
زیر مجموعه بدهیهای جاری عبارت است از:
بدهیهای بلند مدت به آن دسته از بدهی ها اطلاق می شود که در بیش از یک دوره مالی پرداخت خواهند شد. مانند:
تا اینجا حسابها را در سطح کل بررسی کردیم. اما این نوع طبقه بندی صرفا اطلاعات مالی را به صورت کلی به ما ارائه می دهد. مثلا اگر ما در سه بانک مختلف حساب داشته باشیم، در سرفصل بانک نمیتوانیم مانده تک تک آنها را داشته باشیم و فقط مانده کل بانکمان را خواهیم داشت. پس برای دست یافتن به اطلاعات ریزتر و دقیقتر به حساب کمکی نیاز داریم. این حساب، حساب معین است که زیر مجموعه حساب کل می باشد. خیلی ساده و کلی میتوان گفت وقتی نام هر حساب کل را بیان کنیم به حساب معین میرسیم (معین پاسخ چه کسی یا چه چیزی است) مثلا در حساب کل بانک اگر بپرسیم کدام بانک و نام بانک را بیاوریم در حقیقت معین را مشخص کردهایم. پس ساختار حسابمان به طور نمونه میشود : دارایی جاری— بانک— بانک سپه
اینجا بانک سپه حساب معین ماست. در حسابداری دستی ما تا همین سطح، حسابها را تعریف میکنیم ولی در کار با نرم افزار، حساب تفصیلی هم بعد از معین خواهیم داشت که باز جزییات بیشتری را بیان میکند.
در بحث حسابهای موقت هم به همین شکل بعد از حساب کل، حساب معین را خواهیم داشت. اینجا حساب معین مشخص کننده نوع حساب موقت ماست. مثلا در سرفصل درآمد مشخص میکنیم چه نوع درآمدی یا در سر فصل هزینه مشخص میکنیم چه نوع هزینهای. مثلا در مورد درآمد میتوانیم چنین ساختاری داشته باشیم :
درآمدها…. درآمد عملیاتی… درآمد تعمیرات
در مورد هزینهها با مشخص کردن مکان و نوع هزینه ساختار حساب را مشخص میکنیم. مثلا هزینهها… هزینههای اداری… هزینه آب و برق باز هم تاکید میشود که این نحوه تعریف حسابها تا سطح معین و بدون تفصیل مربوط به حسابداری دستی است. البته پیش نیاز کار نرم افزار حسابداری، روش دستی است و باید به خوبی بر آن مسلط باشید چون مفاهیم اساسی در آن نهفته است.