در همه موسسات خدماتی لازم است که حسابداران با تهیه تراز آزمایشی از حساب های کل و معین ، تساوی جمع عملیات بدهکار و بستانکار حسابهای کل و معین (گردش حسابها) را با جمع ستونهای بدهکار و بستانکار دفتر روزنامه مورد آزمایش قرارداده و از صحت ثبت های خود اطمینان حاصل کنند . جهت ارزیابی عملکرد موسسه در هر دوره مالی و ارائه وضعیت مالی موسسه در پایان دوره ، صورتحساب سود و زیان و گزارش ترازنامه موسسه میبایست تهیه شود . قبل از تهیه گزارشهای فوق ، انجام یک سلسله اقدامات حسابداری ضروری است و پس از تهیه گزارشها نیز جهت بستن دفاتر سال مالی و انتقال اطلاعات مالی موسسه به دوره بعد ، اقدامات دیگری میبایست صورت گیرد . به مجموعه این عملیات ، اصطلاحا تکمیل چرخه حسابداری گفته میشود.
چرخه حسابداری موسسات خدماتی، شامل سه بخش است که هرکدام در زمانهای مربوط به خود انجام میشود. در ادامه، زمان مربوط به هر بخش، کارهایی که باید انجام شود و اهداف هر مورد را بررسی میکنیم.
در طول دوره مالی، فعالیتها در شش مرحله انجام میگیرد که به ترتیب عبارتند از:
مرحله 7- مربوط به پایان هر ماه است که لازم است حسابدار تهیه ترازهای آزمایشی دفاتر کل و معین را انجام دهد. هدف از انجام این مرحله آزمون تساوی گردش عملیات و مانده حسابهای کل و معین و همچنین آزمون گردش عملیات حسابها با جمع ستونها ی بدهکار و بستانکار دفتر روزنامه است.
در این بخش چندین مرحله عملیات مهم مالی که منجر به بستن سال مالی می شود انجام میگیرد. به طور اختصار این مراحل عبارتند از:
چنانچه شرکتها و موسسات مجهز به ابزارهای نوین کامپیوتری نباشند انجام 14 مرحله بالا به کندی پیش خواهد رفت. تهیه گزارشهای تراز یاصورت های مالی از روی اسناد و مدارک به صورت دستی کاری بسیار زمانبر است و ممکن است خطای انسانی موجب کاهش دقت اطلاعات خروجی شود. یک نرم افزار حسابداری مناسب، میتواند پس از ثبت اسناد در سیستم توسط کاربر، کلیه مراحل تهیه گزارشها یا صورتهای مالی را به سرعت انجام دهد و سپس در پایان سال با بستن حسابهای موقت و ثبت اسناد اختتامیه و افتتاحیه در زمانی بسیار اندک عملیات پایان دوره را به اتمام برساند.